zaterdag 27 oktober 2018

Droedelen met Erasmus 2: Spreuk droedelen“Of we nu in hetzelfde schuitje zitten, het paard achter de wagen spannen, ons langzaam haasten, elkaar bij de neus nemen, onze kindjes met het waswater weggooien, krokodillentranen plengen of ons dood lachen, iemand voor levend lijk uitmaken, zelfs als we onze middelvinger opsteken en vervolgens maar hopen dat de tijd alle wonden heelt….we hebben die spreekwoorden en gezegden, cement van onze taal en omgangsvormen, allemaal te danken aan 1 man, aan 1 boek: Erasmus en zijn Adagia.

(…) Erasmus zag zijn Adagia als edelsteentjes waaraan hij eindeloos sleep. In de Erasmuszaal van de Rotterdamse bibliotheek kan je dat zien. Daar liggen de exemplaren die Erasmus op zijn reizen door Europa meezeulde. Ze zijn voorzien van doorhalingen, aanvullingen en in de kantlijn vaak grappige tekeningetjes, droedels, die hij waarschijnlijk al denkend erbij maakte.”
Bron: www.humanistischealliantie.nl
2. Spreuk Droedelen

Erasmus legde dus een collectie aan van spreekwoorden en gezegden. Heb je een spreekwoord dat je inspireert? Of ken je een citaat dat je koestert?

Schrijf het in grote letters en maak er een ‘lettertekening’ van. Handlettering is helemaal hip!

Het is leuk om te variëren in grootte en in lettertypes. Teken letters na uit tijdschriften of boeken of verzin zelf letters.  Teken er een kader omheen, voeg wat lijnen of krullen toe… en klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten