Social Media

zaterdag 20 oktober 2018

Droedelen met Erasmus 1


Droedelen met Erasmus

Droedelen (ook wel doedelen genoemd, of doodling) is gedachteloos tekenen, ter ontspanning of om je te concentreren.  Het zijn de krabbeltjes die je maakt als je aan de telefoon bent, of als je je verveelt tijdens een vergadering.

Het is tekenen zonder dat het iets hoeft te worden. En dat maakt droedelen heel geschikt voor mensen die op zoek zijn naar creativiteit, en die niet zo goed durven. Misschien heb je er last van dat je vindt dat het ook echt mooi moet worden. Bij droedelen speelt dat allemaal niet. Alles is goed, alles kan, en het hoeft niet mooi te zijn. Het gaat vooral om de activiteit, niet om het resultaat.

De Erasmus expositie ‘Ik wijk voor niemand’ in Museum Gouda (2016) was mijn aanleiding om opdrachten uit te werken rond het thema ‘Droedelen met Erasmus’. Sindsdien zijn deze opdrachten ieder jaar weer extra toepasselijk tijdens het Middeleeuwse festival Zotte Zaterdag, waar Sketchcrawl Gouda onderdeel is van het programma.

Erasmus beschouwde zijn boeken als gebruiksvoorwerpen waarin je mocht tekenen en schrijven. En dat deed hij dan ook. De droedel opdrachten zijn geïnspireerd op Erasmus. Als je tijdens Zotte Zaterdag langs komt bij Sketchcrawl Gouda, dan vind je de droedel-opdrachten op losse werkbladen. Maar ik deel ze de komende tijd ook via deze site en social media kanalen van Sketchcrawl Gouda. Vandaag de inleiding en deel 1. Veel plezier ermee!






Materiaal
Droedelen is de gemakkelijkste hobby die je kunt verzinnen. Je gebruikt gewoon de materialen die je in huis hebt. Pennen, stiften, fineliners, alles is goed. 

Speciaal papier zoals een schetsboek is eigenlijk ook niet nodig. Je kunt droedelen in je agenda, op de krant, in een boek, waar je maar wilt.  En in dit boekje.

Iedere lijn die je zet mag blijven staan, dus ik bied  tijdens workshops expres geen potloden en gummen aan. Maar als jij graag met potlood werkt: prima.

Je kunt droedelen in één kleur, of in allerlei kleuren. Nogmaals: alles is goed. Doe waar je zin in hebt.

Eerst even een warming-up
Eerst een opdracht om erin te komen. Teken een grote, pagina vullende vorm zoals een vierkant, cirkel of rechthoek. Dit is je kader.

Zet je pen of stift ergens op dat kader en ga tekenen in de vorm, zonder je pen van het papier te halen. Je kunt lussen tekenen, of rechte lijnen met hoeken. Je mag het kader raken en over je eigen lijn heen gaan.

Vul de vorm met je lijnen tot je denkt dat het vol genoeg is. Eindig dan op dezelfde plaats waar je begon.

Je hebt nu een willekeurige vlakverdeling gemaakt,  en die kun je (als je wilt) om-en-om vullen, als een schaakbord. Of je vult enkele willekeurige vlakken in, ook goed.

Vul de vlakken in met patroontjes die je herhaalt.

Bijvoorbeeld:  arceringen, ruitjes, bolletjes, krullen, stippen, bloemen. Kijk eens om je heen naar vormen en materialen die je na zou kunnen tekenen. Afkijken mag!



1. Droedelen in letters
Je kunt je serie Erasmus-droedels beginnen met een titelblad. Teken zelf je tekst in grote letters of gebruik het bijgaande voorbeeld. Je kunt ook een lettertekst maken in je tekstverwerker en dat uitprinten en gebruiken.

Vul de letters op met patroontjes.

Misschien heb  je zin om er nog wat dingen bij te schrijven, tekenen of plakken (collage).  Ik knip vaak dingen uit folders van een expositie, en na het inplakken doedel ik er omheen. (Hé, dit is eigenlijk een nieuwe opdracht…)

Het is trouwens erg leuk om grote letters uit de hand te tekenen. Schots en scheef, laat ze maar een beetje dansen. Misschien je eigen naam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten