zaterdag 3 november 2018

Droedelen met Erasmus 3: Stippen verbinden“Waaraan is te zien dat boeken van Erasmus geweest zijn? En waarom is dat nu zo'n bijzonder bezit? Meestal schreef Erasmus op de laatste bladzijde van een nieuw gekocht of cadeau gekregen boek "Sum Erasmi". Dat Latijn betekent "Ik ben van Erasmus". Alsof het een persoon is, zegt het boek aan de lezer wie zijn eigenaar is. Erasmus was zo'n groot liefhebber van boeken, dat hij ze zijn beste vrienden noemde.

Ook als de naam van de bezitter niet in het boek geschreven staat, zijn boeken van Erasmus te herkennen, en wel aan de notities die hij naast de gedrukte tekst maakte. Deels in tegenspraak met de tegenwoordige definitie van een bibliofiel meende Erasmus: "Niet zij houden van boeken, die ze onaangeroerd en in kisten weggestopt bewaren, maar zij die ze dag en nacht raadplegen en daardoor vuil maken, kreuken, verslijten, en zij die de bladranden overal met aantekeningen en varianten bedekken, die liever een spoor van een weggekrabde fout willen zien dan een foutieve tekst."


3. Stippen verbinden
Geef Erasmus iets om naar te kijken en over na te denken. Zet om te beginnen een aantal willekeurige stippen. Verbind deze stippen met elkaar, net als bij zo’n cijfertekening. Het kan gebeuren dat er opeens een dier ontstaat, die je af maakt met een welgemikte oogje of staart. Of er ontstaat een abstract patroon van strakke of krullende lijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten