Sketchcrawl is een internationaal evenement dat al meer dan zes jaar lang om de drie maanden plaatsvindt. Initiatiefnemer Enrico Casarosa bepaalt een datum (een zaterdag) en allerlei mensen over de hele wereld sluiten daarbij aan. Mensen die van tekenen houden, gaan dan samen tekenen op locatie, binnen en buiten. Het is een laagdrempelige activiteit voor alle leeftijden (kinderen en volwassenen), van alle niveaus, gratis, aanmelden is niet nodig. De ontmoetingen die tot stand komen en de wetenschap dat dit wereldwijd plaatsvindt zijn zeer inspirerend. Veel deelnemers laten na afloop hun werk zien op internet.
Sketchcrawl Gouda
In Nederland werd amper deelgenomen aan Sketchcrawl, maar daar hebben Loes Vork en Monique Kemp verandering in gebracht. Zij besloten voortaan mee te doen in Gouda, een stad die mooi en veelzijdig genoeg is om naar hartenlust te kunnen tekenen. De eerste Sketchcrawl Gouda vond plaats op 22 januari 2011. Er werd toen in het hele centrum getekend. Dit evenement werd ondersteund door de gemeente die de Agnietenkapel beschikbaar stelde als ontvangstlocatie. De promotie werd landelijk aangepakt, vooral via sociale media en mail. Er kwamen ongeveer 200 bezoekers.
Na dit succes besloten Loes en Monique om voortaan iedere drie maanden een Sketchcrawl Gouda te organiseren, maar dan meer als een lokaal evenement. Op 16 april 2011 werd er door ongeveer 30 mensen getekend aan de Hoge en Lage Gouwe, met Galerie Montulet als ontvangstlocatie. De zomersketchcrawl werd overgeslagen wegens vakantie. De herfstsketchcrawl vond plaats op 15 oktober 2011 in en rond Molen ’t Slot en het Houtmansplantsoen. Op 21 januari bestond Sketchcrawl Gouda één jaar en werd er getekend in de Jeruzalemkapel en rond de Sint Jan. De laatste twee edities werden door tachtig mensen bezocht, van alle leeftijden, deels uit Gouda afkomstig en deels ‘van buiten’.
Hoe gaat het verder?
Het voornemen is om in Gouda iedere drie maanden mee te doen met Sketchcrawl. En dan steeds op een andere mooie plek binnen Gouda. Iedere keer dat Enrico Casarosa de nieuwe datum bekend maakt (soms helaas een beetje aan de late kant) gaan Loes en Monique op zoek naar een geschikte locatie. Zij organiseren dit evenement vrijwillig en zonder budget.
Wat is een geschikte locatie?
De locatie moet interessant zijn om te tekenen. Buiten, maar ook binnen, zodat het ook bij slecht weer door kan gaan. Het hoeft geen historische locatie te zijn, het kan ook een park zijn, aan de plassen, een school of een industriële omgeving.
Wat wordt er van de gastlocatie verwacht?
De betreffende Sketchcrawl wordt samen met de gastlocatie georganiseerd, in overleg. Aangezien Sketchcrawl Gouda geen budget heeft, moet de locatie kosteloos beschikbaar wordt gesteld. Tot nu toe heeft Kaars Koffie in natura gesponsord door gratis koffie en thee te schenken. Voor de PR wordt gebruik gemaakt van sociale media en free publicity. Er is inmiddels een respectabel mailbestand van tekenliefhebbers aangelegd. Het is mooi als de gastlocatie ook het eigen netwerk in wil schakelen om Sketchcrawl Gouda bekendheid te geven.
Sketchcrawl Gouda maakt voor iedere editie een poster (pdf), die digitaal wordt verspreid met de vraag of mensen hem zelf willen uitprinten en ophangen. Er kunnen ook visitekaartjes worden afgedrukt, waarop de datum wordt gestempeld.
De tijden worden ook in overleg bepaald. Het was in Gouda tot nu toe steeds van 10 tot 17 uur, dus het is handig om dat zo te houden, maar het is geen verplichting.
Enrico Casarosa stelt als voorwaarde dat het evenement gratis is, non-profit, en open voor alle leeftijden en niveaus.
Waarom zou je gastlocatie willen zijn?
(Meerdere antwoorden zijn mogelijk)
Omdat je van tekenen houdt.
Omdat het een interessante omgeving is.
Omdat je op die manier nieuwe mensen leert kennen en je netwerk vergroot.
Omdat je mensen binnen krijgt die normaal gesproken misschien niet binnen komen (drempelverlaging).
Omdat jouw bedrijf of organisatie daardoor free publicity krijgt en aandacht d.m.v. sociale media.
Wie zijn wij?
Sketchcrawl Gouda wordt georganiseerd door Loes Vork (Gouda) en Monique Kemp (Krimpen a/d IJssel). Monique is fysiotherapeut op een mytyl / tyltylschool. In haar vrije tijd is zij actief op vele creatieve gebieden (o.a. tekenen en fotografie). Loes Vork is een communicatiekundige vol aandacht en creativiteit, met een eigen bedrijf in Gouda. Daarnaast is ook Loes actief op creatief gebied (o.a. boekselen, journallen, Creatief Gouda).
Loes en Monique hebben ook een boekje met tekenuitdagingen gemaakt, dat tijdens de sketchcrawls gebruikt kan worden en dat gratis te downloaden is. Ook bedachten ze de cursus ‘Tekenen voor mensen die niet kunnen tekenen’ die via Twitter gevolgd kan worden. Iedere woensdag verschijnt er een nieuwe les bij @SketchcrawlGoud met de hashtag #tvmdnkt.
Sketchcrawl Gouda kun je op allerlei plaatsen vinden op internet. Onder meer:
Blog: http://sketchcrawlgouda.blogspot.com
Twitter: @Sketchcrawlgoud @MonkiesMooiste en @LoesVork
Flickr: http://www.flickr.com/groups/sketchcrawlgouda/
Wil je zelf een Sketchcrawl organiseren?
Als je met één of meer vrienden afspreekt om op locatie te gaan tekenen, is er reeds sprake van een ‘sketchcrawl’. Doen!
Als je besluit om te gaan tekenen op een datum dat er wereldwijd wordt getekend, kun je je tekentocht extra cachet geven door aan te sluiten bij de internationale Sketchcrawl.
1. Kijk op de site http://www.sketchcrawl.com/ wanneer de eerstvolgende Sketchcrawl plaatsvindt (ongeveer elke 3 maanden);
2. Registreer je op bovengenoemde site en plaats een berichtje in het forum waarin je vertelt waar en hoe laat je gaat tekenen, en hoe mensen zich daar eventueel bij aan kunnen sluiten;
3. Ga tekenen op de voorgenomen datum en plaats. Als je geluk hebt komen er ook andere mensen meedoen en wordt het een gezellige dag. Als er niemand komt, heb je in ieder geval alle rust en tijd om zelf te tekenen, en heb je een gezellige dag.
Zo eenvoudig is het! Gewoon DOEN!
Er worden vanuit Sketchcrawl enkele voorwaarden gesteld:
1. Deelname moet gratis zijn;
2. Het moet toegankelijk zijn voor alle leeftijden en niveaus;
3. Er mag geen commercieel belang achter zitten.
Voorbeeld van een Sketchcrawl draaiboek
De organisatie van Sketchcrawl Gouda is wat groter aangepakt dan hierboven staat beschreven. Dit is in grote lijnen ons draaiboek.
• Houd de site http://www.sketchcrawl.com/ in de gaten of er al een nieuwe datum bekend is.
• Bedenk waar je graag zou willen tekenen.
• Zodra de datum bekend is: stap op de locatie af en vraag of het mag.
• Check bij de gemeente of je inderdaad géén vergunning nodig hebt.
• Richt een thuisbasis op internet in vanwaar je de informatie gaat verspreiden, bijvoorbeeld een blog of een site.
• Zodra datum, plaats en tijd bekend zijn: maak een poster en digitaliseer deze (pdf)
• Mail al je persoonlijke relaties met (1) een uitnodiging (2) het verzoek om de poster op de hangen (3) het verzoek om je uitnodiging door te sturen aan iedereen die van tekenen houdt.
• Vraag iedereen die enthousiast reageert of je hem/haar mag opnemen in je mailbestand. Je belooft alleen te mailen om sketchcrawls aan te kondigen en je geeft aan hoe je je kunt afmelden van de maillijst.
• Vertel over je evenement op Twitter, Facebook, LinkedIn…. Kies om te beginnen de sociale media waar je zelf al gebruik van maakt. Gebruik je persoonlijke account of maak een apart account aan dat je alleen hiervoor gebruikt.
• Zorg voor een plaats op internet waar de deelnemers na afloop hun werk kunnen laten zien. Bijvoorbeeld op Flickr.
• Verstuur een persbericht naar alle plaatselijke kranten en de lokale radio/TV zender.
• Voeg het evenement doe aan de digitale agenda’s die in jouw omgeving gangbaar zijn, bijvoorbeeld van gemeente, VVV, Ikdoe, DagjeWeg.
• Vertel over je evenement op bijeenkomsten die tot doel hebben om burgerinitiatieven te ondersteunen, op netwerkbijeenkomsten voor ondernemers en ondernemende particulieren (Open Coffee!) en alle andere gelegenheden in jouw omgeving waar creatieve mensen bij elkaar komen.
• Leg contact met tekendocenten van de plaatselijke scholen, de volksuniversiteit, kunststichtingen, galeries, teken- en schilderclubs, aanbieders van creatieve workshops en nodig ze uit etc.
• Houd de bezoekersstatistieken van je blog of site in de gaten om te zien welke activiteiten het meeste effect hebben. Als er niemand reageert via Facebook kun je dat schrappen.
• Zorg voor koffie/thee/water/sap, dat maakt de ontvangst net wat gastvrijer.
• Maak duidelijk dat iedereen zijn eigen tekenspullen mee moet nemen.
• Leg tijdens de sketchcrawl een gastenboek neer zodat je weet hoe veel mensen er geweest zijn, en om adressen voor je maillijst te verzamelen.
• Op de dag zelf: geniet!
• Daarna: stuur een berichtje om iedereen te bedanken. Hoe persoonlijker hoe beter.
Breng je ons op de hoogte als je gaat tekenen? We vertellen het graag door op onze blog en aan al onze contacten
Hartelijke groet,
Loes Vork en Monique Kemp
Sketchcrawl Gouda
Mail loesvork@kpnplanet.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten